На 14 и 15 март 2024 г. Русенската Търговско-Индустриална Камара (РТИК) проведе обучителен семинар, насочен към подпомагане на бизнеса в адаптиране към новите екологични стандарти и законодателство в ЕС. Събитието се състоя в конферентната зала на РТИК, разположена на бул. „Цар Фердинанд“ 3А, гр. Русе, и предостави изключителни възможности на компаниите да разберат и да се подготвят за предизвикателствата и възможностите, свързани със зелената трансформация.

Участниците в семинара получиха задълбочени познания относно основите на зеления бизнес и кръговата икономика. Те научиха как да прилагат зелени стратегии, какво представлява CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), как да управляват свързаните с устойчивостта рискове, ESG факторите, както и как да се подготвят за предстоящите промени в регулаторната среда.

Семинарът предостави на компаниите инструментариум за оценка и управление на устойчивостта. Това не само помага на компаниите да отговорят на законодателните изисквания, но и да привлекат финансиране и да подобрят корпоративната си репутация. Участниците научиха как устойчивите практики могат да допринесат за по-доброто им позициониране на пазара и дългосрочен успех.

Водещи специалисти от РТИК и denkstatt България споделиха своя опит и практически примери, демонстрирайки как компаниите могат успешно да интегрират устойчивите практики в своите стратегии и операции. Техните презентации и дискусии предложиха ценна информация и конкретни стъпки за постигане на устойчиви бизнес цели.

Програмата на първия ден беше посветена на основите на устойчивостта, включващи принципите на зеления бизнес и кръговата икономика, разбирането на зелените практики и технологии, и придобиването на лидерски и комуникационни умения за един агент на зелената промяна. Вторият ден се фокусира върху декарбонизацията, енергийната ефективност и устойчивостта в бизнес контекста. Обучението включваше интерактивни сесии, дискусии и възможност за задаване на въпроси, предоставяйки практически знания и примери, полезни за бизнеса.

Обучението се организира в рамките на проекта „Посланици на зелената промяна“, финансиран от програмата „Развитие на бизнеса, иновациите и малки и средни предприятия“ чрез Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants) 2014-2021.

Similar Posts